Terugblik op de netwerkdag Bevlogen bemiddelaars

item_right

Terugblik op de netwerkdag Bevlogen bemiddelaars

Dossier

Op 26 oktober verzamelden regisseurs en partners van lokale en intergemeentelijke netwerken vrijetijdsparticipatie in Mechelen voor een dosis inhoud, inspiratie en uitwisseling rond verschillende aspecten van hun werk.

Hier vind je een indruk van de dag in beelden. Reporters van StampMedia boksten deze aftermovie voor ons in elkaar. 

Na de editie in Hasselt vorig jaar, namen we dit jaar als insteek “Bevlogen bemiddelaars”. In een verwelkomende inleiding verwoordde Bart Ketelslegers het hoe en waarom van dit thema.

Deze netwerkdag kwam tot stand met de medewerking van velen: lokale actoren als de Mechelse vereniging waar armen het woord nemen De Keeting, projecten en praktijken uit Wommelgem, Westerlo en Heist-Op-Den-Berg, Turnhout en Geraardsbergen. Insteken van bovenlokale ondersteuners als publiq (UiTPAS), het Vlaams netwerk van kindvriendelijke steden en gemeenten, Fameus vzw, de Florerende Gemeenschap. Het samenspel en de interactie van deze insteken, praktijken en thema’s leverden opnieuw een warme dag op, waarbij gesmuld werd van de ontmoetingen en gesprekken. Bedankt allemaal voor jullie bijdrage.

Zonder de ambitie om alle inhouden, laat staan de beleving te vatten in deze terugblik, geven we toch graag materiaal en indrukken van de netwerkdag mee:

Na een deugddoende opwarming in plenum (dank je, Marc Breban van het Inspinazienetwerk) gingen we aan de slag in verschillende workshops:

Sessie 1: De kracht van het verhaal.
Sessie 2: Mobiliteitsdrempels: we maken er spel van!
Sessie 3: Rap Op Stap, bemiddelaar tussen vrijetijdswens en -aanbieder.
Sessie 4: Samenwerken aan een toegankelijke organisatie voor en mét nieuwkomers.

Het dessert na de lunch kwam er in de vorm van een toelichting vanuit het kabinet van Vlaams minister voor cultuur Jambon, over de recente beslissingen van de Vlaamse Regering die een impact hebben op de bestaande maatregelen rond vrijetijdsparticipatie. Raadgever van de minister Wouter Rogiers lichtte een en ander toe via deze presentatie, en maakte tijd voor vragen van de aanwezigen.

Sessie 5: De kunst van regie: lessen vanuit kindvriendelijke steden en gemeenten.
Sessie 6: De florerende gemeenschap, ecosystemisch denken in kleine gemeenten.
Sessie 7: De buurt als broeiplaats van vrije tijd: een aanbod dat vertrekt vanuit noden en talenten.
Sessie 8: Verbindend werken in het lokaal netwerk met UiTPAS.

Afsluiten deden we met een glaasje, waar we de eerste indrukken en reflecties over de dag konden delen.

Tot volgend jaar!