Dossier ARTS IN SOCIETY AWARD

item_left

item_right

Dossier ARTS IN SOCIETY AWARD

Dossier
Publicaties van Demos

Met Arts in Society Award (AISA) stimuleren we jonge kunstenaars uit verschillende disciplines om een participatief kunstproject te ontwikkelen dat inspeelt op een maatschappelijke uitdaging. Ze werken daarvoor samen met een organisatie die vanuit haar dagelijkse werking in contact komt met mensen in een kwetsbare positie.

(c) foto Sien Verstraeten - Het Scheldeoffensief tijdens de slotbijeenkomst van Arts in Society Award 2021 in het KASK

Wie

Sinds september 2018 bundelen Cera en Dēmos de krachten voor Arts in Society Award. Met hun gedeelde realiseren ze maatschappelijke impact in het domein Kunst en Cultuur. De jonge kunstenaars die via de oproep deelnemen aan Arts in Society Award zijn alumni, onderzoekers, bachelor- en masterstudenten en studenten van de specifieke lerarenopleiding van onze partner kunsthogescholen (KASK & Conservatorium / School of Arts HoGent, Koninklijk Conservatorium Antwerpen, LUCA School of Arts, PXL-MAD School of Arts, RITSC, Koninklijk Conservatorium Brussel en Sint Lucas Antwerpen). Voor elk project werken de kunstenaars samen met een partnerorganisatie uit de non-profit sector: een organisatie in Vlaanderen of Brussel die vanuit haar dagelijkse werking in contact staat met mensen in een kwetsbare positie. Zij willen de jonge kunstenaars inspireren vanuit hun werking en zoeken ook naar samenwerkingsverbanden met kunsthogescholen om participatieve kunstpraktijken samen beter uit te dragen.

  • Hier vind je een overzicht van alle weerhouden projecten.
  • Een overzicht van alle organisaties die deelnamen aan een AISA-project.

Waarom

Door deel te nemen aan Arts in Society Award bouw je heel wat praktijkervaring op. Je krijgt de kans om samen te werken met andere kunstenaars, een social profit organisatie en mensen in een kwetsbare positie. Je leert projectmatig werken waarbij je onder andere een plan van aanpak en budget opstelt en beheert. Verder krijg je de mogelijkheid om te experimenteren met participatieve methodieken. Maar bovenal ervaar je hoe kunst en hoe jij als kunstenaar een impact kan genereren op de samenleving, bij mensen en jouw praktijk kan groeien en verrijken door samen te werken met mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden.

  • Woordenlijst: de begrippen die worden gebruikt in de context van een Arts in Society Award project.
  • Lees hier tips & tricks van kunstenaars die hebben deelgenomen aan een AISA project.

Kunstenaars vertellen over hun participatief kunstproject

Bij Arts in Society Award is elk project een succesverhaal. Want de leerervaring primeert boven een artistieke output of een toonmoment. Coördinator Ann Van de Vyvere (Dēmos stafmedewerker Kunst en Cultuur) is coach en bondgenoot in dit proces. Want Dēmos en Cera ondersteunen de projecten niet enkel financieel. Elke stakeholder in een project krijgt methodieken, inspiratiebronnen en tools aangereikt. Via verbindende leermomenten, events met alle betrokken projecten en het AISA platform maakt elk project deel uit van een lerende gemeenschap.

  • Succesverhalen uit vorige AISA-edities: zie links onderaan deze pagina.

Lien, een kunstenares met het downsyndroom van vzw Wit.h, neemt Lara Breine van de LUCA School of Arts mee in haar leefwereld waar thema's zoals seksualiteit en horror centraal staan. Ze doet dat in een participatief kunstproject met de steun van Arts in Society Award. In een filmpje vertellen Lien en Lara over het proces en de resultaten van hun project.

Het filmpje toont ook hoe kunstenaar Patrick Housen van School of Arts Gent, samen met The Courage to Grow Old en Lukas Huisman, een soundscape-poëzie 'DEMO MEMO' maakte. Vertrekkend vanuit bestaande soundscapes, live piano, muziekfragmenten, zang, geluiden, verkenden ze de denkwereld van mensen met (jong)dementie.

  • Hoe zo'n AISA-project verloopt kan je zien in dit filmpje.

Begeleidingstraject

Elk project is een begeleidingstraject, individueel en collectief. Dēmos ondersteunt telkens op diverse manieren, via extra coaches of bijvoorbeeld een netwerkmoment. De kunstenaars en stakeholders vinden elkaar tijdens laureatenmeetings om elkaars projecten te inspireren.

Voor de 8e editie van Arts in Society Award nodigden we Heike Langsdorf en Simone Basani (radical_hope) uit om de laureaten te coachen bij hun project, het proces en het verbeelden van hun praktijk. Tijdens de slotbijeenkomst van 1 oktober 2022 lichtten ze toe hoe ze hun mentorship opnamen en waarom ze het belang van sociaal artistiek werk verdedigen. Heike en Simone begeleiden de kunstenaars in het delicate proces om hun participatieve kunstprojecten die vanuit samenwerking ontstaan zijn, te communiceren en zichtbaar te maken through practice(s) – doorheen de praktijk.

  • Lees hier hoe en waarom ze het doen: Sociaal én Artistiek? Oeps!!! Kunnen we dat? ... en voor wie?
  • Lees hier de volledige tekst voor de introductie bij de slotbijeenkomst Unplugged! door Heike Langsdorf en Simone Basani.

Tijdens een netwerkevent MENTOR TALKS brengen we studenten, kunstenaars, docenten en organisaties samen, een dynamische en inspirerende avond waar iedereen elkaars mentor is. Alle stakeholders zijn aanwezig, iedereen met interesse in participatieve kunstpraktijken kan deelnemen en keert naar huis met een rugzak vol tips, actieplannen voor participatieve kunstpraktijken en vooral met veel goesting.

(c) foto: Ernst Marechal

Arts in Society Award PLATFORM

Sinds 2020 startten we met het AISA PLATFORM, waarin Cera en Dēmos, de partner kunsthogescholen en organisaties uit de nonprofitsector (Brussel en Vlaanderen) als lid zetelen. 

Dit samenwerkingsverband heeft als doel:

  • Organisatieversterking (van organisaties met participatieve kunstpraktijk als kernactiviteit en organisaties actief binnen de welzijn- en zorgsector die vanuit dagelijkse werking in contact zijn met kwetsbare doelgroepen) op diverse vlakken;
  • Het belang en de kracht van de participatieve kunstpraktijk uitdragen binnen de kunsthogescholen, zowel naar beleidsmedewerkers, docenten en studenten met het oog op structurele inbedding van de participatieve kunstpraktijk in de curricula op langere termijn. De kunstenaars van morgen inspireren om met de participatieve kunstpraktijk te experimenteren;
  • Kennisdeling, uitwisseling van expertise en ervaringen op maat van en in functie van de noden van de verschillende doelgroepen. 

Slotbijeenkomsten en prijsuitreiking

De Arts in Society Award trofee is de kroon op je werk, een blijk van waardering van Cera en Dēmos, als symbolische overwinning voor je verdienstelijke traject. Tijdens een slotevent van Arts in Society Award reiken we aan elke laureaat een trofee uit. Deze trofee wordt jaarlijks door een andere kunstenaar uit een partnerorganisatie ontworpen.

  • Dit was UNPLUGGED!, de slotbijeenkomst van Arts in Society Award 2022.
  • Dit was de bijeenkomst van Arts in Society Award 2021.
  • Jeroen Wallays maakte 15 kunstwerken die als trofee overhandigd werden aan de laureaten van 2021.

Ambities blijven uitdragen via een nieuwe oproep

Met dit dossier sluiten Cera en Dēmos 8 succesvolle edities van Arts in Society Award af.  Onze ambitie om maatschappelijk uitdagingen aan te gaan via kunst blijven we uitdragen als verbinder, bruggenbouwer en facilitator. Dat doen we via een hernieuwde formule waarbij we participatieve kunstpraktijken ondersteunen via samenwerkingsverbanden tussen kunsthogescholen met jonge kunstenaars en hun buurtorganisaties. Ook weer met een financiële ondersteuning, coaching en kennisdeling van de weerhouden projecten en de doorlopen processen.

De oproep wordt gelanceerd in het voorjaar van 2023. Wil je op de hoogte blijven van deze oproep, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief kunst en cultuur, onderaan deze pagina.