Methodisch kader voor participatief programmeren

item_left

item_right

Methodisch kader voor participatief programmeren

Publicaties van démos

Meer en meer kunst- en cultuurhuizen betrekken burgers bij het proces van artistieke programmatie. Ze komen daarbij veel vragen tegen. Wat is participatief programmeren precies? Welke keuzes moet je maken? En hoe pak je het concreet aan?

Het CURATORENPROGRAMMA, één van de zes trajecten van het Cera Impulsprogramma, ging aan de slag met de noodzaak om de ‘macht’ van programmatoren door te geven en nieuwe perspectieven binnen te brengen in de programmatie van 30CC, het cultuurcentrum van Leuven. Dit doen ze door vier curationele trajecten uit te bouwen met diverse doelgroepen en partners.

Tijdens het driejarige traject ontwikkelden de partners van het CURATORENPROGRAMMA onder begeleiding van Demos een methodisch kader (pdf) voor iedereen die wil starten met participatief programmeren. Ze deden daarbij beroep op de expertise en ervaring van andere organisaties door hen samen te brengen in een lerend netwerk: Art for All van Globe Aroma, Troep van cc Leopoldsburg, Tweeklank bij cc het SPOOR, De Avonden van kleinVerhaal, Kraakcollectief in Lier, de Be-scene(rs) van BUDA en JEF filmfestival. Hier vind je de handige online publicatie.

.

Deze publicatie ondersteunt iedereen die aan de slag wil gaan met participatief programmeren om zich te laten inspireren, voor te bereiden en keuzes te maken. In het eerste deel van deze publicatie schetsen we een kader en geven we tips en tricks vanuit de praktijk, zonder de intentie om volledig te zijn. In het tweede deel gaan we dieper in op de concrete ervaringen uit het CURATORENPROGRAMMA.

“Als je mensen de kans geeft om een eigen artistieke avond samen te stellen dan geeft je dat toegang tot een netwerk dat je anders zeer moeilijk zal kunnen bereiken.”  (Khalda El Jack, gastcurator TRILL)

Dit methodisch kader is ontwikkeld tijdens het Cera impulstraject CURATORENPROGRAMMA van 30CC in samenwerking met TRILL, Buurtcentra Leuven, ‘t Lampeke, De Ruimtevaart, KU Leuven/UCLL – Culturele Studies, Miniemeninstituut, Paridaens en MIJNLeuven in de periode 2020-2022.